Ny satsning ska stärka Sveriges startups och scaleups

För att möta de unika behov som Sveriges innovativa och snabbväxande startups och scaleups har, ska ett nytt samarbete etablera Sweden Startup Nation. Initiativet syftar till att bli en oberoende, nationell kunskapskälla som förbättrar förståelsen för startups och scaleups och deras ekosystem genom att samla in, analysera och tillgängliggöra data om målgruppen. Med bättre kunskap om målgruppens unika behov är målet att gynna nationell policyutveckling och stärka Sveriges förutsättningar att skapa ett mer resilient ekosystem för startups och scaleups – och därmed öka Sveriges framtida konkurrenskraft.

Initiativet leds av BLING, FUHS (Föreningen Universitetsholdingbolag i Sverige), lärosätenas innovationskontor, Ideon Science Park och SISP (Swedish Incubators & Science Parks), som tillsammans representerar över 100 svenska forsknings- och innovationsmiljöer över hela landet.

I Sverige har vi världsledande forskning inom flera områden och vi toppar olika rankningar, exempelvis när det kommer till antal kvalitativa patent. Vi skulle däremot kunna bli ännu bättre på att kommersialisera och starta fler framgångsrika tillväxtbolag för att få ut denna forskning på ett skalbart sätt i samhället, där den gör verklig nytta. Genom att samla in data om bolagen som kommer från lärosätena, kan vi bättre förstå deras utmaningar och få insikter som kommer öka andelen forskningsbaserade startups som tar sig hela vägen från labb till scaleups, säger Niclas Nilsson, innovationsdirektör vid LU Innovation på Lunds universitet.

Fokus på data och kunskap för bättre policy och insatser

Sweden Startup Nations främsta mål är att tillgodose ekosystem, beslutsfattare och myndigheter med djupgående data och insikter om startups och scaleups. Detta kommer att ske genom både kvantitativ och kvalitativ datainsamling samt analys och spridning. Målet är att skapa förutsättningar för mer riktade insatser och en effektivare policyutveckling som stärker Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft.

BLING verkar för att främja mångfald och inkludering i det svenska näringslivet och innovationssystemet. Det ser vi fram emot att bidra med i Sweden Startup Nation. Samlad data kommer ge oss bättre verktyg att lyfta fram och stödja startups från underrepresenterade grupper,” säger Deqa Abukar, medgrundare och VD för BLING.

Ett långsiktigt mål för Sveriges konkurrenskraft

Under det första året planeras att etablera Sweden Startup Nation som en fristående organisation, utveckla en strategi för insamling och analys av data om startups och scaleups, bygga nätverk med relevanta partners inom ekosystemet samt attrahera finansiering för att säkra långsiktig hållbarhet.

Sverige saknar en oberoende nationell organisation som löpande samlar in och presenterar data över hur vi som nation presterar gällande startups och scaleups, något som vi ser att andra länder driver med framgång. För att stärka vår konkurrenskraft måste vi arbeta mer datadrivet och genom att koppla ihop data med insikter från innovationsekosystemet kan vi förbättra hur vi stödjer startups och scaleups under deras kritiska tillväxtresor, säger Lisa Ericsson, VD KTH Holding och representant för FUHS i projektet.

På längre sikt är ambitionen att Sweden Startup Nation blir en självklar kunskapskälla som stärker Sveriges ekosystem för startups och scaleups. Genom att förbättra datadrivna insatser och policyer kan Sweden Startup Nation bidra till ett mer resilient och uppkopplat innovationssystem, vilket i sin tur ökar Sveriges framtida konkurrenskraft globalt.

Genom Sweden Startup Nation skapar vi en samlad plattform för att generera och sprida kunskap om startups och scaleups från hela landet, samt insikter om vad som krävs för att dessa ska få bästa förutsättningar att växa i Sverige. Detta kommer inte bara gynna entreprenörerna, utan även stärka Sveriges position som en ledande innovationsnation. Vi välkomnar också andra aktörer med liknande mål att ta kontakt för att utforska samarbetsmöjligheter och tillsammans skapa ännu större effekter, avslutar Ulrika Malmqvist, styrelseordförande i SISP och VD för Movexum i Gävle.

Om Sweden Startup Nation

Sweden Startup Nation initieras av FUHS, Innovationskontoren, BLING och SISP och målbilden är att etablera en oberoende nationell organisation som samlar data från hela innovationsekosystemet. Tillsammans representerar dessa aktörer ett brett nätverk av svenska innovationsmiljöer som når startups och scaleups i alla utvecklingsfaser, från labb till scaleup. Sweden Startup Nations ambition är att förbättra förståelsen för startups och scaleups, och stärka Sveriges förutsättningar att skapa ett mer resilient ekosystem för startups och scaleups – och därmed öka Sveriges framtida konkurrenskraft.

För mer information, vänligen kontakta:

Deqa Abukar, VD BLING: deqa@blingstartup.se, 072-251 66 47
Lisa Ericsson, VD KTH Holding AB (representant FUHS):: lisa.ericsson@kthholding.se, 073-315 26 62
Niclas Nilsson, avdelningschef LU Innovation (representant Innovationskontoren): niclas.nilsson@innovation.lu.se, 046-222 15 51
Anders Nilsson, VD Ideon Science Park, anders.nilsson@ideonsciencepark.se, 070-140 53 08
Ulrika Malmqvist, VD Movexum inkubator och styrelseordförande SISP : ulrika@movexum.se, 070-750 22 56

Läs mer om Sweden Startup Nation här >>

Kom till Halmstad och delta på höstens viktigaste nätverksevent för innovationssystemet

Den 4-5 oktober slår portarna upp för SNITTS årskonferens, Innovation by Collaboration 2023. Denna gång på Högskolan i Halmstad – det innovationsdrivande lärosätet – som dessutom firar 40 år i år!

Med utgångspunkt i det engelska prefixet ”re” fokuserar årets Innovation by Collaboration på verben och substantiven som möjliggör att vi, gemensamt, delar och utvecklar nya arbetssätt i nya kontexter men att vi också värnar om och tar tillvara på det som redan fungerar. Ord som ”re-think, re-boost, re-make, re-boot, re-claim, re-do, re-flect, re-build, re-iterate” skapar grunden för Innovation by Collaboration 2023. Konferensen bjuder på två fullspäckade dagar där stora delar av det nationella innovationsstödsystemet samlas för att lära, inspireras och nätverka med nya och gamla kollegor. På www.snitts.se/ibyc2023/ finns mer information om konferensen: anmälan, program, talare och praktisk information. Håll utkik på sidan då den uppdateras löpande.

Frågor? Kontakta johanna@snitts.se

Vi ser fram emot att få träffa er i Halmstad!

Innovation by Collaboration, SNITTS årskonferens, har arrangerats varje år sedan 2009. Konferensen tar upp aktuella teman som skapar värde och meningsfulla möten för alla som verkar i det akademinära innovationssystemet.

Karlstads universitets uppdrags AB: erbjuder kompetensutveckling som ger effekt och värde

Foto: Karlstads Universitet

Vi har intervjuat Camilla Johannesson som är VD för Karlstads universitets uppdrags AB för att lära känna verksamheten. Karlstads universitets uppdrags AB ägs av Karlstads universitet och har som uppgift att förmedla uppdragsutbildningar och andra typer av uppdrag från universitetet. Bolaget fungerar som en länk mellan kunder och universitetets lärare och forskare. Karlstads universitets Uppdrags AB har en bred kundgrupp med kunder från både offentliga och privata organisationer. Det är främst organisationer som vill utveckla sina verksamheter genom kompetensutveckling av medarbetare som vänder sig till Uppdrags AB. Skillnaden på Karlstads universitets uppdrags AB och andra konsultföretag och utbildningsleverantörer är att de utbildningar de förmedlar från Karlstads universitet vilar på en vetenskaplig grund och att de kan kombinera kompetenser från olika ämnesområden för att både få bredd och djup i utbildningarna.

Camilla berättade om några framgångsrika projekt som de har genomfört, och nämnde bl.a. att rektorsprogrammet vid Karlstads universitet håller en mycket hög kvalité enligt Skolverket och att man får fina utvärderingar från deltagare. Rektorsprogrammet är finansierat av Skolverket och riktar sig mot rektorer inom skola och förskola. Andra exempel på uppskattade uppdragsutbildningar är agil projektledning, språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och ett program för hjälpmedelstekniker. Programmet för hjälpmedeltekniker har ett skräddarsytt upplägg, framtaget i nära dialog med en referensgrupp.

Karlstads universitets uppdrags AB:s VD berättar om de närmaste framtidsplanerna vilket är att vidareutveckla och utvärdera den modell man tagit fram, kallat Treffekt® för att tillsammans med kunder skapa bättre förutsättningar för att uppdragsutbildningar ger effekt i kundernas verksamhet. Modellen är också användbar för att kommunicera effekterna av olika projekt och insatser till olika intressenter.

Hon berättar också att de vill bli en del av fler samarbeten, projekt och satsningar, gärna internationellt, där bolaget kan bidra med kompetens om hur organisationer kan uppnå effekt i verksamheten genom att investera i kompetensutveckling.

Bolagets största utmaning är att få fram personella resurser på universitetet till de förfrågningar om uppdragsutbildning som kommer in. Lärarna och forskarna vid universitet är fullplanerade långt fram i tiden och då är det svårt att även få tid för en uppdragsutbildning om det förväntas genomföras i närtid. En annan utmaning är att få arbetsgivare att prioritera kompetensutveckling, både tidsmässigt och ekonomiskt, även om behov av utveckling och ny kompetens finns. I en stressad arbetsvardag är det svårt att hinna med att delta i utbildningar. Det underlättar dock att prioritera kompetensutveckling om man ser att det kan leda till konkret förbättring och utveckling av verksamheten och där kommer Treffekt® in som ett stöd i att nå önskad effekt.

Text: Sofie Bråtendal

Ansök till Vinnovas nya utlysning Framväxande tekniklösningar steg 1

Vinnovas nya utlysning Framväxande tekniklösningar steg 1 har öppnat. Ansökningsperioden är öppen fram till och med 30 maj 2023.

Framväxande tekniklösningar steg 1 2023 | Vinnova
Med det här erbjudandet finansierar Vinnova innovationsprojekt som stärker förutsättningarna för svensk deeptech. Syftet är att projekten ska bana väg för nästa generations transformativa systemlösningar. Satsningen ska resultera i marknadsledande innovationer med nationell resiliens, såväl för enskilda tekniklösningar som för de system de kommer att ingå i.

Vad kan ni söka för?
Innovationsprojekt som avser att ta forskningsintensiv teknik på åtta månader till Proof-Of-Concept av tekniklösning med plan för efterföljande nyttiggörande.

Vem kan söka?
Forskare och/eller teknikentreprenörer inom organisationer som är juridiska personer.

Hur mycket kan vi söka?
Bidragsbudget upp till en miljon kronor per projektpart, med upp till 100% bidragsnivå, med sannolikt en eller två projektparter per projekt.

Läs mer på https://www.vinnova.se/e/framvaxande-tekniklosningar/framvaxande-tekniklosningar-steg-1-2023/